Languages: ltfien

Suomen kunniakonsuli Leonidas Donskis 13.8.1962 – 21.9.2016

Suomen suurlähetystö, Vilna
Uutiset, 21.9.2016

Suomen suurlähetystö sai 21.9.2016 tiedon Suomen Kaunasin kunniakonsuli, professori  Leonidas Donskisin äkillisestä menehtymisestä. Suurlähetystö haluaa ilmaista syvimmän osanottonsa professori Donskisin läheisille, sekä ystäville ja työtovereille Suomessa ja Liettuassa.
Suomen suurlähetystön henkilökunnalle professori Donskis oli läheinen ja pidetty yhteistyökumppani. Arvostamme hänen elämäntyötään Suomen ja Liettuan suhteiden edistäjänä ja terävä-älyisenä yhteiskunnallisena keskustelijana.

*****************************
Alpo Rusin blogi Leonidas Donskisista
23/9/2016

Eurooppa menetti  ennenaikaisesti yhden parhaista vapausfilosofeistaan
Liettualainen professori Leonidas Donskis kuoli äkillisesti sydänkohtaukseen Vilnan lentokentällä 21.9.2016 ollessaan lähdössä työmatkalle Ukrainaan. Hän oli kuollessaan 54-vuotias. Donskis oli väitellyt tohtoriksi ensin Vilnan yliopistossa 1990 otsikolla Culture in Crisis and the Philosophy of Culture: Oswald Spengler, Arnold J. Toynbee, Lewis Mumford ja myöhemmin 1999 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa  moraalifilosofiasta otsikolla The End of Ideology and Utopia? Moral Imagination and Cultural Criticism in the Twentieth Century.

Donskis oli Kaunasissa Suomen kunniakonsuli ja Helsingin yliopiston dosentti. Hän toimi yhden kauden 2009-2014 liberaalien ALDE-ryhmässä Liettuasta valittuna Euroopan parlamentin jäsenenä. Liettuassa Donskisin menehtyminen on ollut maan medioissa ykkösuutinen eilisestä alkaen.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė lausui muistosanoissaan professori Donskisissa Liettuan menettäneen vapauden ja ihmisarvon  vahvan puolustajan. ”Hän  vei eteenpäin eurooppalaisia arvoja ja länsimaista ajattelua”.  Presidentti kiitti Donskisin työtä Liettuan juutalaisen yhteisön varapuheenjohtajana tekemistään suurista palveluksista maan juutalaisen kulttuurin  ja perinnön vaalimiseksi. Professori Donskis kuoli hetkellä, jolloin hänen kaltaista  toleranssin ja yksilöllisen ajattelun puolustajaa oltaisiin tarvittu kipeästi näyttämään valoa pimeyden uhatessa laskeutua Eurooppaan.

Professori Donskis  oli kasvanut ja käynyt koulun ja väitellyt tohtoriksi neuvosto-Liettuassa. Tukahduttava  ympäristö vei hänet vapausajattelun juurille. Tutkijana hän liikkui suvereenisti historian, filosofian, siviilisaatioiden historian ja politiikan teorian aloilla. Donskis luennoi ympäri maailmaa arvostetuissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Hän oli ihmisoikeusaktivisti, joka työskenteli vuosia venäläisen Mihail Hodorkovskin vapauttamisen hyväksi toimineessa kansainvälisessä järjestössä. Euroopan parlamentissa Donskis oli aloitteellinen ALDE-ryhmässä Hodorkovskin vapauttamiseksi.

Professori Donskis toimi Kaunasissa Vytautas Magnus -yliopiston diplomatian ja kansainvälisten suhteiden dekaanina 2005-2009, missä tämän blogin pitäjä on toiminut vierailevana professorina maaliskuusta lähtien ja postittaa bloginsa Kaunasista luentopäivän päätteeksi.

Tunnelma yliopistolla on ollut tapahtuman takia järkyttynyt, koska Donskis oli arvostettu opettaja ja ihmisoikeusaktivisti. Hän argumentoi vapausajattelun, liberalismin perusteista ja tavoitteista tavalla johon vain harva on viime vuosina yltänyt. Vytautas Magnus -yliopistoa voi hyvin pitää hengeltään rationaalisen ja yksilöllisen ajattelun yhteisönä, johon kuuluu vahva ihmisoikeuksien puolustamisen perinne.